Foto brassard + rode boekjeOm onze jeugdleden meer houvast te geven en inzage in de schermsport werken wij met het Brassard systeem van de KNAS. Het doel van het voornamelijk gericht op enthousiasmeren van (jeugd)leden voor de schermsport en ze een uitdaging te bieden om zich steeds weer verder te bekwamen in de schermsport.

Wat houdt het Brassard-systeem in?
Vergelijkbaar met het systeem van banden dat we kennen van verschillende vechtsporten, is het mogelijk om de kennis en het niveau van het schermen uit te drukken in een Brassard. Van laag naar hoog zijn de kleuren geel-rood-blauw-groen-bruin-oranje. Je kunt je Brassard behalen door deel te nemen aan het Brassard-examen dat we iedere twee jaar organiseren.

Per wapen en Brassard niveau is een mooi boekje gemaakt, waarin alle vereiste vaardigheden en achtergrondkennis zijn opgenomen. Deze boekjes zijn verkrijgbaar tegen een vergoeding van € 7,50,- (dit bedrag inclusief boekje, theorie- en praktijktraining, brassard-logo en examen). De kostprijs van de boekjes zijn € 12,50. De Musketiers dragen € 5,- in de kosten bij.

embleem brassardDe boekjes zijn op dit moment beschikbaar voor de eerste vier niveaus.

 

 

Het systeem werkt als volgt:

  • Een jeugdlid geeft aan dat hij/zij wil deelnemen aan het Brassardsysteem en geeft zijn/haar voorkeur voor het wapen op.
  • Na het succesvol afronden van de schermtoets over de inhoud van het boekje, wordt een mouwembleem (eenmalig), de ‘Brassard’ (kleur van het behaalde niveau) en een diploma aan de leerling uitgereikt.
  • Bij elk besteld boekje wordt de Brassard meegeleverd en bij het eerste gele boekje wordt het tevens het mouwembleem waar de Brassards m.b.v. een strijkbout in gestreken kunnen worden meegestuurd.
  • De toets van de eerste drie boekjes: geel, rood en blauw, wordt afgenomen door de Maître of schermleraar De 3 Musketiers.
  • De laatste drie boekjes: groen, bruin en oranje worden landelijk getoetst door een examencommissie. De examens voor groen, bruin en oranje worden momenteel door de schermbond (KNAS) ontwikkeld.
  • Na het behalen van het examen kunnen de behaalde Brassards in het schermpaspoort worden opgenomen. De deelnemers ontvangen natuurlijk ook een diploma en een los ‘bandje’ in de kleur waarop je zij het Brassard volgden. Dit bandje kan op het Brassard- embleem gestreken worden.

Hoe bereiden we ons  voor op het examen?
In de reguliere training besteden de trainers in de trainingen per niveau aandacht aan de bijbehorende vaardigheden. Naast deze praktijktrainingen wordt er ook aandacht besteden aan de theorie. Daarvoor is het nodig dat deelnemers ook af en toe thuis het Brassard-boekje doornemen.

Ook voor seniorleden is het mogelijk om een Brassard boekje te bestellen als naslagwerk. De kosten bedragen € 15,-.