Tijdens de introductiecursus wordt speciale schermkleding (een handschoen, schermvest en het wapen) door de club ter beschikking gesteld. Als je besluit om door te gaan met schermen, verwachten we dat je in de loop van het eerste jaar je eigen schermoutfit opbouwt. Meestal beginnen de nieuwe leden met een eigen masker, wapen en een handschoen.

Waar kan ik schermartikelen kopen?
Het is vrij zinloos om een sportzaak binnen te lopen voor schermkleding. Schoenen of kousen lukt nog, maar verder hebben de sportzaken geen schermkleding op voorraad. Schermkleding kun je bij speciale winkels of leveranciers aanschaffen. Veel leveranciers hebben een webshop, maar als je een vest of broek wilt passen adviseren we je om de leverancier een bezoek brengen en de kleding te passen. Bij grotere wedstrijden en op het Jeugdpuntentoernooi is er altijd wel een stand van een leverancier met schermkleding.

Je kunt online bestellen bij Lieffertz in Duitsland of dichterbij in Arnhem de schermshop van Soolancelot bezoeken. Leden kunnen advies inwinnen bij onze wapenmeester Willem Fraij. In overleg begeleidt Willem de leden met de aanschaf van materiaal en gaat eventueel mee naar de schermshop in Arnhem.

Scherm je net of ben je niet van plan om aan officiële KNAS-toernooien mee te doen. Dan volstaat een recreanten-pak. Deze kun je online bestellen via JC Sportworld. Dit materiaal wordt ook tijdens Jeugdpuntentoernooien verkocht. Ook zijn er mogelijkheden om de schermkleding tweedehands aan te schaffen. Je kunt hiervoor terecht bij Escrime in Eindhoven of op marktplaats. Leden van De 3 Musketiers kunnen altijd advies inwinnen bij Erik Bel, Gerrit Beekhuizen of Willem Fraij. Zij helpen je graag!

Wat draagt de goed beschermde schermer?
Het schermtenue bestaat uit:

  • een masker (350, 800 of 1600 N)
  • een schermvest (350 of 800N)
  • een ondervest (800 N)
  • 1 schermhandschoen
  • eventueel een schermbroek met lange kousen eronder
  • zaalsportschoenen of speciale schermschoenen
  • voor dames en meisjes borstbescherming

Wat is verplicht?
Sinds een aantal jaren zijn de veiligheidsnormen aanzienlijk verscherpt. Zo is de moderne kleding voorzien van kevlar binnenvoering. Dit materiaal is zo goed als ondoordringbaar. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) is het verplicht dragen van deze beschermde kleding ingevoerd bij wedstrijden. Als je wedstrijden wilt gaan schermen zul je vanwege deze maatregelen ook een schermbroek, ondervest en kousen moeten aanschaffen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanschaffen van professionele schermkleding die aan de FIE-eisen cq. KNAS-eisen voldoen.

embleemMouwembleem
Zodra je een eigen schermvest hebt kun je een mouwembleem met het Musketiers-logo hierop bevestigen. Deze mouwemblemen zijn geborduurd en zijn op de club te koop voor € 10,-.

 

 

vestlogoMusketiersvest
Tijdens toernooien dragen onze leden een wit vest voor extra bescherming en om warm te blijven tussen de wedstrijden door. Daarnaast kan het publiek de schermers van de Musketiers goed herkennen. Dit vest maakt overigens geen onderdeel uit van het officiële tenue.