Europese kampioenschappen met Gert Jan Ettema

Eind mei 2017 zijn de Europese kampioenschappen schermen voor veteranen gehouden in Chiavari, Italië. Voor Nederland gold er een kwalificatielimiet van 1000 punten op de KNAS-ranglijsten. Gert Jan Ettema mocht namens de Drie Musketiers deelnemen in de categorie degen 40-49 jaar. Hieronder een kort verslag van Musketier Gert Jan. Lees meer…

Chiavari 2017 – Gert Jan: “Mijn eerste ervaring op een toernooi buiten de landsgrenzen, en dan ook nog een EK met meer dan 1500 deelnemers. De doelstellingen die ik had waren: Goed schermen, ervaring opdoen, niet als laatste eindigen, hopelijk een paar wedstrijden winnen, en vooral genieten.”

Doelstelling 1: vooral genieten

“Deze is ruimschoots gehaald. Doordat het toernooi samenviel met Hemelvaart, konden we er als gezin naartoe als een soort mini-vakantie. Chiavari en de omgeving is een prima vakantiebestemming aan de middellandse zee, mooie natuur, goed weer, en natuurlijk het lekkere eten en drinken! Donderdag avond zijn gearriveerd bij het vakantieappartement in de heuvels dicht bij de sporthal waar het toernooi gehouden werd.
Vrijdag ochtend inschrijven, wapencontrole, en even de sfeer proeven. De schermlopers waren verdeeld over een sporthal en twee naastgelegen tenten. Vooral in de voorste tent met zo’n 20 lopers was het erg warm, en je kunt je misschien voorstellen dat als daar volop geschermd wordt de sfeer goed te proeven is. Volop wapengekletter, oerkreten, gepiep van de apparatuur en de echte geur van mannen die zich in het zweet werkten.
Die ochtend waren er Nederlanders actief, Heren op Floret en Sabel, Dames op Degen. Natuurlijk aangemoedigd, om alles te volgen moet je goed de tijd en op welke loper er geschermd wordt  in de gaten houden. De sfeer was erg goed.”

Doelstelling 2: goed schermen

“Op zaterdagochtend half 8 begon voor mij de wedstrijd. Oscar Kardolus, Chef de Delegation namens de KNAS, was ook vroeg aanwezig om de Nederlandse schermers bij te staan.
Degen, 40-49;  178 schermers. Er waren poules van 7 gemaakt. Ik was ingedeeld met twee Italianen, een Duitser, Israëliër, Tsjech  en Fransman. Er deed nog een Nederlander mee: Michel Shuqair uit Arnhem. Dat was tevens ook de enige schermer die ik kende in onze categorie. Bij de warming up schermde ik kort tegen een Italiaan die later bij mij in de poule bleek te zitten. Wat puntjes over en weer, alles werkt gelukkig prima.”

“De resultaten van mijn poule wedstrijden en een korte analyse:

Maibaum (GER): Een drukke schermer, hield goed afstand, had een snelle uitval. Ik was zeker niet kansloos maar doordat hij voor kwam te staan, moest ik meer naar voren schermen en zelf aanvallen. De meeste punten maakte hij door zijn sterke parade-riposte. Aardige kerel trouwens ook, bij latere partijen in de poule gaf hij mij tips, en bij de eliminaties moedigden we elkaar aan. Uitslag: 2-5.

Lanot (FRA): Heel erg afwachtend, kwam bijna niet naar voren. Na drie minuten was het na 1 double en twee gewone punten 2-2. Hij kreeg voordeel, dus ik moest wel aanvallen, ondanks dat ik lang geprobeerd heb op in mijn voorbereiding een reactie/fout uit te lokken. Hij maakte het punt op mijn aanval toen de tijd op begon te raken. Uitslag: 2-3.

Diamanti (ITA): linkshandig, atletisch (zeker vergeleken met mij),  een verre en snelle uitval. Afstand houden en proberen te storen werkte niet. Nog wel een mooie punt gemaakt door een directe aanval. (Commentaar Oscar: “die meneer wist wel wat ie aan het doen was”) Uitslag 1-5.

Jilek (CZE): Ging gelijk op, hij was erg lang en kon van ver een uitval maken, maar bleef dan even in uitval liggen zodat ik een tegen aanval kan maken. Bij 4-4 gebeurde dat weer, maar toen hij in uitval lag en ik de treffer wilde maken, bracht hij zijn punt iets omhoog en deze schampte net de onderkant van mijn hand. Uitslag 4-5.

Atanasio (IT): Dit was de schermer waarmee ik had gespard tijdens de warming-up. Technisch, berekenend, afstand variërend, wachten op een fout van mij. Wel een paar punten gemaakt maar redelijk kansloos. Deze schermer won al zijn poulewedstrijden. uitslag 2-5

Kanashenkov (ISR): Afwachtende schermer, hield  zijn arm laag, hij wacht tot je daar op aanvalt. Treffers gemaakt op zijn voorbereiding, dan kwam zijn arm en wapen in de lijn en kon ik ijzer nemen en aanvallen. Uitslag 5-3.

Dus slechts 1x winst in de poule. Wat mij is opgevallen/bijgebleven is dat ik naarmate het vorderde beter ging schermen. De warming-up en het in-schermen had beter gekund. Door het bekijken van de andere partijen, kan beter ingeschat kan worden hoe om gegaan kan worden met de stijlen van de verschillende schermers. Hier had ik ook nog wel wat meer aandacht aan kunnen geven.”

“Op de ranking van na de poulerondes werk ik als 157e geclassificeerd. Dat betekende een eliminatie partij tegen de nummer  100, Trakhtenberg (ISR). In het begin waren we beide afwachtend. De eerste minuut geen treffers, dus direct naar de volgende = laatste drie minuten. Daarna twee doubles. Door een mislukte aanval van mij en een flash tegen kwam ik met 2-4 achter. (nog  1 minuut 48 op de klok) Tijd genoeg, er kan nog van alles gebeuren. Rustig blijven, wachten op een fout van de tegenstander, ik kwam met 5-4 voor. Toen 5-5. Met nog 20 seconden te gaan wilde mijn tegenstander wilde het afmaken, bleef aanvallen, maar dat deed hij niet zo voorzichtig. Daardoor kon ik winnen met 10-7!”

“De Nederlandse schermers die de volgende dag aan de beurt waren of de dag ervoor geschermd hadden, stonden mij aan te moedigen, erg leuk!  De volgende partij ging tegen een Hongaar, Chiszer. Ik begon voorzichtig, maar hij viel aan vanaf redelijk grote afstand en kwam voor met 3-0. Vanaf de kant werd geroepen door Paul van den Berg: “Zelf aanvallen en vooral druk zetten, daar heeft hij een hekel aan.”  Hierdoor kon ik toch een paar punten maken. De tips en support hielpen mij zeker in de wedstrijd, maar deze tegenstander was duidelijk de betere. De partij verloren met 4-10.
Doelstelling 2: goed schermen, is wat mij betreft gehaald. Net als de aanverwante doelstellingen: niet als laatste eindigen, een paar partijen winnen.”

“Ik heb veel geleerd, weet waar ik allemaal nog aan kan gaan werken, en nog belangrijker: ik vond het heel erg mooi om hier aan mee te hebben mogen doen. Mijn vrouw Monique en Pelle, wil ik bedanken voor alle support en liefde die zij mij geven. Het was toch een pittige reis voor een dagje schermen. Gelukkig hebben we ook tijd genomen om samen leuke dingen naast het schermen te doen.”